Kansen voor webshops buitensportzaken

24 maart 2015 -  

webshops buitensportzaken van matige kwaliteitBergschoenen zoeken in een kleine maat… ga er maar eens aanstaan. Je denkt dat internet je wel een handje helpt. Niet dus. De zoekresultaten vallen tegen; de webshops nog meer. Dan maar een fysiek rondje langs Bever en Zwerfkei. Ik kwam nog droeviger thuis. Willen ze wel wat verkopen? De uitverkoop bij Kathmandu bracht uitkomst. Een (digitaal) rondje langs de buitensportzaken.

Je hebt maat 3,5 en wilt B/C bergschoenen. Dus je duikt het internet op. Gelukkig hebben vandaag de dag vrijwel alle buitensportzaken een webshop; handig ter eerste oriëntatie. Maar dat valt helaas tegen.

Op webshops buitensportzaken lastig zoeken

Bij vrijwel alle webshops die ik bezocht kon ik niet filteren op maat. En klik dan maar eens alle B/C-schoenen aan om dan te ontdekken dat je maat er niet tussen staat. Tijdrovende en teleurstellende klus. Bever was een grote uitzondering: goede webshop, maar het aanbod is miniem: maar 1 paar schoenen in mijn maat. Verder kwam ik niet op internet. Zwerfkei had wel wat kleine maten maar of die voorradig waren? De webshop was niet duidelijk daarin. Ook stond niet het totale aanbod op de site, merkte ik toen ik in de winkel stond. Slee Buitensport ken ik als een winkel met een uitgebreid assortiment, maar hun website nodigt niet uit verder te kijken. De sites van Slee en Kathmandu kwamen niet in de zoekresultaten van Google naar boven toen ik op ‘bergschoenen B dames’ zocht. Gemiste kans, toch eens aan SEO gaan doen?

Niet klantvriendelijk geholpen in de winkel

We moesten naar Leiden, dus op weg er naar toe langs Bever en Zwerfkei gereden. Bever had inderdaad maar 1 paar in mijn maat, maar die zaten niet optimaal. Service was verder oké. Daarna door naar Zwerfkei in Woerden. Daar werden we geholpen door een jonge vent (zaterdaghulp?) die meer oog had voor andere jongere vrouwelijke bezoekers dan voor mij. Nu verwacht ik dat ook niet van een winkelbediende, wel dat ik goed geholpen word. Niet dus. Hij luisterde niet naar mijn wensen, bleef uren weg op zoek naar schoenen waar ik niet om vroeg en was ondertussen met andere klanten bezig. Toen ik zelf bergschoenen vond waarvan de pasvorm goed zat, kon hij me alleen vertellen dat hij niet wist of die geleverd werden in mijn maat. ‘Misschien begin maart’. Kunnen jullie me dan een seintje geven als ze binnen zijn? Nee, dat deden ze niet. Hoorde ik het goed? Toen ik daarover mijn verbazing uitsprak, voegde hij eraan toe dat ‘hij mij ook niet had kunnen vertellen dat die schoenen er misschien kwamen’. Mijn klomp brak. Ben je jaren vaste klant en dan zo geholpen worden!

Liever skiën dan bergschoenen maken

Nu laat ik me niet zomaar met een kluitje in het riet sturen, dus bij de kassa trof ik een vrije medewerker die ik het nogmaals vroeg. Hij was heel behulpzaam. ‘Ik bel met de leverancier, dinsdag heb je mijn antwoord.” Hij legde uit dat deze Italiaanse leverancier liever ging skiën als er sneeuw lag dan schoenen maken, maar hij ging zijn best doen om te achterhalen of ze ook maat 3,5 konden leveren. Dat konden ze niet, bleek de beloofde dinsdag. Prima service, gelukkig is de naam van Zwerfkei niet voor altijd bezoedeld, maar Zwerfkei selecteer zorgvuldig je personeel! Een rotte appel ertussen en je klanten lopen weg.

Alle webshops ten spijt, gewoon langsgaan en geluk hebben

Nog steeds zonder bergschoenen en mijn eerste wandelweekend stond vlak voor de deur. Met mijn zoon ging ik shoppen in Utrecht toen ik opeen aan Kathmandu dacht. Ik werd warm van binnen toen ik 3 rijen dik maat 3,5 in de uitverkoop zag staan. Een half uur later stond ik glimmend en wel met mijn nieuwe schoenen buiten. Deze had ik dus gevonden zonder er naar te zoeken. Alle webshops ten spijt, gewoon langsgaan en geluk hebben.

Samengevat mijn tips voor de buitensportwinkels

  • Wees vindbaar met je producten in Google (Kathmandu en Slee)
  • Zet alle producten in je webshop die je verkoopt (Kathmandu en Zwerfkei)
  • Zorg voor een goede filtering, dus ook op maat (Zwerfkei, Slee en nog andere)
  • Neem alleen klantvriendelijk personeel aan (Zwerfkei)
  • Houd ook rekening met dames met kleine voeten (Bever)

Auteur: Marianna van den Broek

Reacties zijn gesloten.