VR-experiment heeft veel losgemaakt in Wageningen

3 april 2018 -  

Het VR-experiment heeft veel losgemaakt in Wageningen. Komt er een nieuw busstation? Gaat het parkeerterrein aan de Gerdesstraat op de schop? Niets van dat alles. Tenminste.. daar ging het VR-experiment helemaal niet over. Of toch?

In februari 2018 hebben we ons VR-experiment uitgevoerd in een zaal van het stadhuis in Wageningen. We hebben onze gasten op een wandeling door de stad in 20130 meegenomen. Ze liepen virtueel door een nieuw ontworpen gebied tussen de Stadsbrink en de herstelde stadsgracht. En dat in 2 totaal verschillende ontwerpen. Althans het ruimtelijk ontwerp was dezelfde, maar de inrichting en de sfeer waren totaal anders. Zo konden de bezoekers het effect van profilering ervaren. Hoe zou de stad eruit kunnen zien als we nu kiezen voor City of Liberation of City of Life Sciences.

Vooraf en ook tijdens het experiment bleek dat veel mensen zich vooral focusten op die nieuwe ontwerpen van de Stadsbrink, het busstation, de herstelde stadsgracht, de Gerdesstraat. Ok√©, ze waren prachtig en inspirerend maar dat was niet ons doel. Het gaat ons om het ervaren van de verschillen tussen de 2 profielen. Dat dit niet door iedereen zo is opgepikt (ook in eerste instantie niet door de journalist van de Gelderlander) begrijpen we heel goed. De ontwerpen zijn dermate echt door de virtual reality dat je je niet kunt voorstellen dat alles maar een spel is… wel een serious game. Gelukkig pikte de nodige mensen dit goed op. 

Doel VR-experiment

Wat we met het experiment beogen is het belang van keuzes maken voor de Wageningse binnenstad op het vizier van de politiek te krijgen. En het lijkt erop dat we daarin zijn geslaagd.  We merken dat we wat hebben losgemaakt. Het borrelt. 

Actualisering impact VR-experiment

De W12 (overleg van de 12 grootste werkgevers van Wageningen) heeft na ons experiment ook het onderwerp op de agenda gezet van de politiek. We gaan 6 november 2018 het VR-experiment herhalen voor de gemeenteraad en de wethouder. Wordt vervolgd. 

VR experiment Wageningen in Gelderlander 28-2-2018

Reacties zijn gesloten.