Onbekommerd fietsen in het digitale tijdperk

19 augustus 2014 -  

logo-nederlandfietslandVroeger was je dagen bezig om je fietsvakantie voor te bereiden, nu een paar uur. Dit dankzij de prachtige digitale tools die het internet je biedt, zoals de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Alleen jammer dat de wereld van de apps nog verschillende versies kent, anders had ik u nu meegenomen op een art & cycle tour langs zeventiende-eeuwse schilderlocaties. Een kort relaas van een weekendje fietsen in het digitale tijdperk. 

Afgelopen weekend ging ik mijn nieuwe fiets inwijden tijdens een korte fietsvakantie van een weekend. Je moet immers je stuur en zadel uittesten en dat lukt niet met een middagje fietsen. Bovendien vind ik het heerlijk met tentje en lief erop uit te gaan. Omdat we maar een paar dagen hadden, zocht ik op internet naar een leuke fietsroute: Achterhoek, Twente, Rijk van Nijmegen met het aangrenzende stuk Duitsland. Zo’n 200 km konden we wel afleggen.

Mobile app ‘art & cycle tour’ langs zeventiende-eeuwse locaties

Fietsroute expositie Der Himmel soweitIk kwam via een banner op een Duitse site van fietsroutes bij de website van museum Schloss Moyland uit. Dit museum heeft een expositie van zeventiende-eeuwse landschapschilders in de Duits-Nederlandse grensstreek. De locaties die deze schilders hadden vastgelegd, kon je per fiets verkennen. Leuk idee, ze hadden er een app voor ontwikkeld. Op de app kon je de fietsroute zien,  de locaties met bijbehorende schilderijen en achtergrondinfo. Althans dat denk ik. De app, alleen voor Android-devices, was niet te downloaden op mijn iPhone en de inhoud van de app was ook niet in een andere digitale vorm voorhanden. Alleen een brochure kon de vriendelijke dame van het museum me toesturen, maar dat kon wel een paar dagen duren. U begrijpt het, geen kunstzinnige fietsroute afgelopen weekend; de brochure is nog steeds niet gearriveerd. Een gemiste kans. De expositie zullen we niet meer zien.

Route plannen met de fietsrouteplanner Fietsersbond

Een alternatief vond ik bij nederlandfietsland.nl. Daar kun je met de fietsrouteplanner heel eenvoudig een eigen route uitstippelen. Ik tikte Wageningen en Winterwijk in, vroeg om een rondje en kreeg mijn rondje. Netjes als gpx-bestand voor de gps, als tekstbestand en in de vorm van kaartjes. Super service van, geloof ik, de Fietsersbond. Een combinatie van bestaande fietsnetwerken, 209 km lang. Je laat het bestand in je gps, houdt nog een overzichtskaartje bij de hand en gaan met die banaan. En zo vertrokken we vrijdag aan het einde van de middag richting Rijnwaarden waar de eerste camping op ons wachtte.fietsroute Wageningen - Winterswijk

Onbekommerd fietsen in het digitale tijdperk

Rijnwaarden? hoor ik u denken. Ja Rijnwaarden, een verzameling dorpjes aan de andere kant van het Pannerdensch Kanaal, ingeklemd tussen de Duitse grens en de Rijn/Waal. Daar waar de Rijn sprangen en tal van kronkelige dijkjes heeft achtergelaten. Ik wist niet dat daar ook nog mensen woonden… Nou ik kan u verzekeren dat ze er wonen en nog aardig zijn ook! De volgende dag ging klommen we naar Hoch Elten en fietsen nog heel wat af.  Ik zal u niet vermoeien met de rest van mijn fietsvakantie, maar leuk was het. En vooral onbekommerd. Je kijkt even op internet, de Fietsersbond stelt aldaar een route samen,  je klikt je gps op het stuur en de wereld ligt voor je open.

 Wat een verschil met vroeger!

Ik ken nog het pré-digitale tijdvak: naar de winkel in de grote stad, boekje zoeken, kaarten kopen, route uitstippelen… daar was je dagen mee bezig. En natuurlijk tijdens het fietsen tig keer stoppen om de kaart te bekijken. Wat een verschil met nu. Je duikt achter je computer en klaar is kees. Leve het digitale tijdperk!

Auteur: Marianna van den Broek

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.